Έγκλημα χωρίς τιμωρία και περιβαλλοντική βόμβα στον Παγασητικό

Αποκαλυπτικές εικόνες από το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters κυκλοφόρησαν σε όλο τον πλανήτη

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters από τον Παγασητικό κόλπο όπου τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στο φως μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Το αποκρουστικό θέαμα έφτασε μέχρι και το λιμάνι της πόλης προκαλώντας μάλιστα την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

Καθώς το θυρόφραγμα της Κάρλας παραμένει ανοιχτό προκειμένου να αποστραγγιστούν τα νερά του περασμένου Σεπτεμβρίου, που βούλιαξαν μία ολόκληρη περιοχή στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, μετά τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, χιλιάδες τόνοι νερού από την Κάρλα και τις γύρω περιοχές χύνονται καθημερινά μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο. Μαζί παρασύρουν χιλιάδες ψάρια του γλυκού νερού, τα οποία μόλις έρθουν σε επαφή με το θαλασσινό νερό πεθαίνουν.

Τα νεκρά ψάρια δημιούργησαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Reuters, μια «ασημί κουβέρτα» στο λιμάνι με την δυσοσμία να είναι αφόρητη.

Ξεκίνησε σήμερα η επιχείρηση απομάκρυνσης των νεκρών ψαριών

Σήμερα Τετάρτη (28/8) ξεκίνησε η περισυλλογή των νεκρών ψαριών από την παραλία του Βόλου. Επτά σκάφη τα οποία έχει ενοικιάσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την περισυλλογή των ψαριών, με την συνεργεία του λιμένος Βόλου, καθώς και ένα σκάφος καθαρισμού ρίχτηκαν στην μάχη για τον καθαρισμό.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα από την τοπική αυτοδιοίκηση έγινε γνωστό ότι εστάλη επιστολή προς την κυβέρνηση για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα πριν φτάσει στην πόλη του ενώ τόνισε ότι τα νεκρά ψάρια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περιβαλλοντική καταστροφή για άλλα είδη της περιοχής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από εχθές έγινε υποστολή έξι γαλάζιων σημαιών σε αντίστοιχες παραλίες του Βόλου, καθώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνον στην δυσοσμία.

Ο κλάδος των αλιέων που συμμετέχει στην επιχείρηση καθαρισμού θα ενημερώσει για τις λεπτομέρειες των προσπαθειών τους, χάρη στις οποίες μέχρι στιγμής συγκεντρώθηκαν πάνω από πέντε τόνους ψόφιων ψαριών.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη τοποθετηθεί ένα προστατευτικό πλέγμα για να συγκρατεί τον όγκο των νεκρών ψαριών στην περιοχή Μπουρμπουλήθρα, το οποίο όμως θα πρέπει να καθαρίζεται συνεχώς, προκειμένου να μην προκληθούν πλημμυρικά προβλήματα από την συγκέντρωση φερτών υλικών, μαζί με τα ψάρια.

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση με εντολή Εισαγγελέα

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, σχετικά με τα νεκρά ψάρια που έχουν εμφανιστεί στον Παγασητικό κόλπο, διέταξε αυτεπάγγελτα τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου, η Διευθύνουσα την Εισαγγελία, αναθέτοντας στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας να επιβλέψει προσωπικά την διαδικασία της έρευνας, η οποία ανατέθηκε στο Λιμεναρχείο Βόλου.

Η έρευνα θα γίνει σε διαπιστευμένα εργαστήρια και θα ληφθούν δείγματα τόσο από τα νεκρά ψάρια, όσο και από τις εκβολές της Λίμνης Κάρλα για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου. Θα εξεταστεί ακόμα και η πιθανότητα να έχει εισχωρήσει κάποια ουσία στον οργανισμό των ψαριών. Επιπλέον θα ελεγχθεί και η ποιότητα του νερού.

Η έρευνα θα γίνει σε όλη την ακτογραμμή του Παγασητικού που εντοπίζονται τα νεκρά ψάρια, δηλαδή σε: λιμάνι Βόλου, Άναυρο, Αλυκές και Ν. Αγχίαλο.

Την εξέταση θα απασχολήσουν και οι ενέργειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με τη διαχείριση του θυροφράγματος της Κάρλα.

Πηγή Φωτογραφιών: Reuters 

Σχετικά